Viltolyckor är ett växande problem

I Sverige sker ungefär 60.000 viltolyckor varje år. Många på grund av dåligt sikt i form av dimma eller snö, i kombination med dålig belysning på både väg och fordon. Lika viktigt som det är att jag som människa har på mig reflexer när jag är ute och går i oupplysta områden, lika viktigt är det att min bil är utrustad med effektiva ljuskällor. Det är sällan som bilens egna lampor faktisk ger den effekt som behövs för att kunna upptäcka en möjlig fara innan olyckan skett.

X-VISION GENESIS 600 LED ramp 120W Curved - Lyser 742 Meter

En led ramp ökar körsäkerheten i många fall

För mig var det naturliga valet att förbättra bilbelysningen och jag skred därför till verket förra veckan. Jag inhandlade, efter många och långa efterforskningar, en led ramp till min bil. Det viktiga för mig var tre saker: effekten på själva ljusen, att det medföljde en garanti samt att det fanns en kundtjänst dit jag kunde vända mig om jag hade några frågor. Jag landande tillsist i valet av en X-Vision led ramp som jag tyckte var värd sitt pris. Det känns tryggare att köra i mörker och en led ramp förbättrar därmed körsäkerheten, framförallt på vägar som är dåligt belysta.

XVISION QUADRATOR 64W LED extraljus, kvadrat

Välj rätt extraljus för rätt tillfälle

Ett tips är att inte fokusera på vad andra gör utan att istället montera en lampa som är lämpad för ens egna behov. I mitt vall falde jag X-Vision som är en av marknadens mest prisvärda extraljus, utrustade med såväl kraftiga dioder som tåligt lamphus och okrossbar lins. Jag nämner för övrigt ordet “prisvärd” eftersom att jag tror att vi människor ofta blir dumsnåla när det gäller extraljus. I synnerhet när det kommer till vår egen och andras säkerhet. X-Vision ger med andra ord inte bara ett kraftfullt ljus och når fram till skrymslen där ljuset är ett minne blott, det är även snällt mot din plånbok och t.o.m billigare än andra märken. Hos Ljusgiganten hittade jag rätt ganska omgående och särskilt tidskrävande var det inte heller. Jag klickade mig in på extraljus bil sektionen som erbjöd många olika alternativ. Är man som jag, viktig med garantier, så kan man lugna sig med att företaget har hela 5 års garanti på hela serien.